Hope for the children

Een werkweek voor ons in Rong Vean in januari

Nieuwsbrief maart 2016

Dag vrienden en sympathisanten van ons project Hope for the Children in Rong Vean, Cambodja.

Thierry Dalewyn, Petra Swyngedouw, Sinthay Neb, Tine Demeulemeester, en Katrien Vandenbossche tijdens ons laatste bezoek in januari 2016

Samen lunchen onderweg.

Eind januari 2016 zijn we opnieuw met 4 mensen naar Cambodja geweest : Petra Swyngedouw, Tine Demeulemeester, Thierry Dalewyn en Katrien Vandenbossche. Natuurlijk was Sinthay Neb, onze Cambodjaanse helper ook ter plaatse, zodat hij ons kon bijstaan als brug tussen de 2 culturen, en ook als tolk als het wat moeilijker gaat om ons uit te drukken.

Ook deze keer was ons bezoek heel vruchtbaar, we zijn met een goed gevoel terug naar huis gekomen : we hebben de indruk dat onze aanpak “werkt”…

Toen we aankwamen waren de mensen heel open tegen ons, ze vertrouwen ons, we worden als vrienden beschouwd, wat tussen mensen met zo een groot cultuurverschil niet evident is.

 

Thierry met de schooldirecteur en de leraar Engels, Mr Penhky

Thierry met de schooldirecteur en de leraar Engels, Mr Penhky

Ook de kinderen in het middelbaar onderwijs doen het goed, zowel lager als hoger middelbaar. Voor ons was het een  openbaring om eindelijk eens een “echt” gesprek te kunnen voeren met enkelen van hen, de eerste keer zonder tolk. Dit geeft een heel andere dimensie, er komen meer gevoelens aan bod, meer nuances dan dat alles letterlijk moet vertaald worden door een buitenstaander.

Ook onze Engelse leraar Mr Penhky heeft na deze zomer, toen daar gedurende 6 weken Belgische leraren die Engels geven verbleven, een hele evolutie gemaakt, zijn methode is enigszins veranderd. Hij probeert de kinderen zelf te leren praten ipv alles te laten herhalen en hij laat ze ook hun eigen inbreng doen. En het is duidelijk dat dit effect heeft op het praten van de kinderen.

We bezochten ook de tieners die in Phnom Shrok in het hoger middelbaar zitten en die verblijven in het huis dat wij sinds vorig jaar voor hen huren. Zij doen dat heel goed samen, ze zijn met 16 meisjes en jongens en de taken worden heel goed verdeeld.

Hope for the children

Jongetje in de keuken van het studentenhuis

De dag van onze aankomst zijn we eerst naar de studenten in het huis in Phnom Shrok geweest , en pas daarna naar ons dorp. Zij waren niet  op voorhand verwittigd, en we zagen dat alles daar goed draait : ze stellen een beurtrol op voor de verschillende taken : een meisje was aan het koken, een jongen doet boodschappen, anderen doen samen de vaat ….Het huis lag er ook netjes bij, we waren echt verrast en zagen dat het goed was ! We zijn ook met de kinderen naar hun slaapvertrekken geweest, daar studeren ze ook. De kinderen slapen per 5 op de grond, ze hebben geen kussens en geen tafels om op te studeren en ook geen lichten…

 

Matrassen kopen voor het studentenhuis

Matrassen kopen voor het studentenhuis

 

 

Door de acties van de middelbare school Heilige Familie in Ieper  ( tijdens de Paasvakantie gaan er 13 leerlingen op bezoek in ons dorp ) konden we centjes vrijmaken om matrassen, kussens, tafels en lichten te kopen voor in het huis van de studenten. We kochten ook nog enkele boekenrekjes. Het was onmiddellijk een heel ander gezicht in het huis en de studenten waren heel tevreden.

 

Van Phnom Shrok zijn we dan naar Rong Vean gereden en zagen we iedereen van het dorp terug.

Ongelooflijke ervaring !!! Knuffels, handjes … iedereen liep rond ons !!! How are you ? I missed you so much … Did you miss me ??

We hebben opnieuw goed kunnen werken : we vergaderden met de ouderenraad ivm het bouwen van een guesthouse samen met Miss België , we vergaderden met de leerkrachten van de school, met de Engelse leraar, we bezochten de mensen van het dorp die wat meer hulpbehoevend zijn dan de anderen we gaven oa een nieuwe rolstoel aan een verlamde vrouw, medicatie aan een kindje met epilepsie enz… We kochten allerlei materiaal voor de mensen en voor de school én we schreven kaartjes met de kinderen voor onze sponsors uit België !

Deze keer hebben we ook uitvoerig het bezoek voorbereid van 13 leerlingen van de Heilige Familieschool te Ieper. Zij doen een inleefreis naar Cambodja en oa naar ons dorp. Het is de bedoeling dat er allerlei activiteiten gedaan worden, samen met de kinderen uit Rong Vean : Kazoos maken, stempels maken, een stappenplan maken om tanden te poetsen en dit allemaal samen uitvoeren …

De Belgische kinderen slapen per 2 in huizen van kinderen van hun leeftijd. Dit bezoek vergt veel voorbereiding : vergaderen met de kinderen, met de ouders, geschikte woningen zoeken ( waar een toilet is ) matrasjes en muskietennetten kopen die de gezinnen dan mogen houden, kijken wat en waar de Belgische studenten zullen eten enz … We zijn blij dat dit bezoek zal kunnen doorgaan, het zal ongetwijfeld  een ongelooflijke ervaring zijn voor beide partijen.

Hope for the children

Ouders van studenten hebben een feestmaal bereid voor ons

 

Deze keer hadden we een ongelooflijke laatste avond in het dorp : de ouders van de studenten die wij in een huis in Phnom Shrok ondergebracht hebben wilden ons verrassen met een feestmaal, uit dank voor wat wij voor hun kinderen doen. De hele dag werd er gekookt en iedereen was van de partij !

 

Hope for the children

We krijgen een geschenkje van onze studenten !

 

 

 

 

De kinderen hebben gezongen voor ons, anderen gaven een speech… De studenten legden zelfs centjes samen om ons een cadeautje te kopen, echt heel aandoenlijk. We gaan ze missen !!!

 

 

 

Hope for the children

Toekomstig guesthouse – mogelijk gemaakt door Miss België

 

 

We zijn heel blij dat we op regelmatige basis beroep kunnen doen op de sponsoring van de organisatie Miss België.

Logo Miss-Belgie

Miss-Belgie

Toen Sinthay in België was hebben we vergaderd met Darline en Guy van de organisatie en we hebben afgesproken om een guesthouse te bouwen in Rong Vean !

Waarvoor onze beste dank Miss België !!! Het is de bedoeling om af en toe mensen naar het dorp te brengen en enkele mensen van het dorp op te leiden om dit guesthouse te runnen.

 

 

Hope for the children

Ouderenraad

 

 

De hele week hebben we stukken grond gezocht, en vergaderd met de ouderenraad van het dorp. Zij geven ons de grond aan een heel goedkope prijs. Er is ook al een aannemer op bezoek geweest om alles eens op een rijtje te zetten ! We houden jullie op de hoogte.

 

 

 

 

Dit jaar hadden we nog een extra hulp mee naar Rong Vean : Tine Demeulemeester, een maatschappelijk werkster en sociologe. Het was de eerste keer dat Tine in het dorp kwam en ze pende het volgende voor ons neer :

Hope for the children

Tine op stap met de kindjes

“Dankzij Thierry Dalewyn mocht ik in januari een weekje mee op werkbezoek naar  Rong Vean. In dit dorpje startte de dokter het project “Hope for the Children op” samen met kleuterleidster Katrien Vandenbossche en NGO-expert Sinthay Neb, die geboren en getogen is in dit dorp. Doel van het project is de armoede aanpakken , educatie voor de kinderen en het dorp ondersteunen op alle vlakken. Ik hoopte voor mezelf, met als enige troeven mijn sociale ingesteldheid, werkervaring in het Gentse gezondheids- en welzijnswerk én wat ervaring als kleuterleidster in de Zultse speelpleinwerking, dat ik toch enige meerwaarde zou kunnen leveren in dit afgelegen dorpje, in the middle of nowhere van dit ontwikkelingsland waar ik nauwelijks iets over weet behalve dat ik er in het vak Sociale Demografie een demografisch dieptepunt moest vaststellen in de jaren ’70 doordat de Rode Khmer er toen lelijk hebben huisgehouden.

 De kinderen van het dorp zijn de vertegenwoordigers bij uitstek van de gastvrijheid en de vriendelijkheid van het dorp. Ze weten ondertussen dat er veel steun komt van de mensen in België, hun ‘sponsors’ . Ze zijn erg geïnteresseerd en verwonderd in ons als westerlingen, met onze bleke huid en grote neus. Ze kijken ook duidelijk uit naar een bezoek van hun mooiste Belgische sponsor, Miss België.

Het Engels van de schoolkinderen is er op vooruitgegaan. Zelfs de kleuters doen hun best om onze aandacht te krijgen met wat Engelse woordjes “hello”, “how are you”, “are you happy?”. Een aantal van de meisjes wil heel graag tonen wat ze al kunnen, ze willen heel graag hun Engels met ons oefenen en aan de hand hiervan duidelijk maken hoe blij ze zijn dat we op bezoek komen. Ze kennen miss Petra nog van de vorige keer, en weten dat er plezier kan gemaakt worden.

Hope for the children

Samen lotusbloemen plukken

De tweede dag van ons verblijf krijg ik een privé-rondleiding van een groepje meisjes, want ‘they want to show me the village’ en de mooie plekjes in hun dorp. Al zingend lopen we door de moestuintjes met watermeloenen en bonen langs de kweekvisvijver tot in de rijstvelden en de vijvers met lotusbloemen. Meteen ook werd het mysterie opgehelderd van waar ze al die typische lotusbloemen plukten die we massaal cadeau kregen.

In het dorp waren het drukke dagen. Er moesten voor ons vertrek samen met de kinderen nog heel wat nieuwjaarskaarten voor de sponsors geschreven en beplakt worden. Een onderneming die niet zo evident is gezien de kinderen niet zo regelmatig op school te vinden zijn zoals hier bij ons het geval is, en omdat sommigen nogal creatief werden met de nieuwjaarswensen die ze in het Engels mochten schrijven. Sommige schreven liever een persoonlijk verhaal of een aantal van de jongste kinderen waar ik de dag voordien een vrij uurtje Engelse les aan had gegeven, wilden bij deze gelegenheid graag tonen welke woordjes ze er hadden geleerd. “I like pink” en “I love my dog” werden vlijtig genoteerd, alsook “I miss you” en “I like you” in plaats van “Happy new year” en “Have a nice 2016”. 

Ik onthou van mijn verblijf vooral het enthousiasme van de kinderen en de vriendelijkheid van de ouders. De jongeren zijn duidelijk fan van hun bezoekers, of ze nu Engelse liedjes kunnen zingen, les krijgen, of gewoon spelletjes spelen of hun zinnetjes oefenen.  Ze vroegen genoeg wanneer ik terug kwam, en wanneer juffrouw Sylvie en Tom en Hanne weer zouden komen !

Alleen al onze aanwezigheid leek een impact te hebben op de mensen en zeker de kinderen en jongeren van Rong Vean ,  dat, naast de dankbaarheid voor de steun van hun sponsors en devooruitgang in het onderwijs en de medische zorg die Hope for the Children probeert te verwezenlijken. Veel van de jongeren beseffen goed dat het belangrijk is dat ze studeren en andere talen leren en kijken er naar uit een diploma te behalen. 

Tine

En last but not least hartelijk dank aan al onze sponsors die dit alles mogelijk maken, zonder jullie zou het niet lukken

Groetjes,

Thierry en Katrien

groepsfoto bezoek Rong Vean januari 2016

Tot de volgende keer !!!!

Rolstoel voor kindje met epilepsie

 

We brachten een rolstoel mee van België om te schenken aan een meisje met epilepsie. We plannen ook om medicatie vanuit België te laten overbrengen zodat dit meisje minder epileptische aanvallen krijgt.

Deze mensen zijn ons heel dankbaar !

Sinthay komt naar Waregem!We nodigen jullie uit op vrijdag 16 oktober om 20 u  in Cultuurcentrum De Schakel, in de rode zaal.

Veel mensen stellen ons vragen over ons project en hoe alles praktisch realiseerbaar is van op afstand. Wij proberen jullie zoveel mogelijk info te geven via nieuwsbrieven en via foto’s , maar toch blijft dit altijd een abstract gegeven. Toen we vernamen dat onze medewerker in Cambodja , Sinthay Neb, naar België komt, vonden we dit de ideale gelegenheid om voor jullie een info-avond met hem te organiseren.

Op deze avond zullen we uitleg geven over de huidige stand van zaken van ons project en de plannen voor de nabije toekomst. Sinthay zal jullie zijn persoonlijk verhaal vertellen en zal het belang van onze hulp voor het dorp en de kinderen toelichten. Deze zomer zijn er verschillende Belgische leraren Engelse les gaan geven in ons dorp, één van hen zal jullie ook vertellen hoe hun ervaring was.

Nadien is er kans om vragen te stellen over het project en is er kans tot een gezellige babbel met een drankje erbij.

We hopen jullie te mogen verwelkomen , dit is een unieke kans daar Sinthay heel uitzonderlijk in België is.

vrijdag 16 oktober om 20 u  in Cultuurcentrum De Schakel, in de rode zaal.

Mvgr,

Katrien en Thierry

We hebben een trouwfeest meegemaakt in Rong Vean

 

In januari 2015 hadden we het geluk om een trouwfeest mee te maken in het dorp. Het hele dorp stond in rep en roer, er werd lekker gekookt en iedereen waste zich in de rivier om er tip top uit te zien op het feest ’s avonds. Er was muziek tot 12 u ’s nachts en vanaf 4 u in de morgen, zo drie dagen lang. De mensen gebruiken autobatterijen om elektriciteit te maken voor de boxen. Een unieke belevenis !!

 

13 kinderen kunnen verder studeren

 

Momenteel ondersteunen we nu 13 kinderen om verder te studeren in het hoger middelbaar onderwijs in de dichtst bijzijnde stad. Die stad is te ver om elke dag naar huis te komen, dus verblijven de kinderen in een soort verblijfhuis in erbarmelijke omstandigheden. We bezochten dit huis,  zowel van de jongens als van de meisjes en we zijn erin geslaagd om een ander en beter verblijf te vinden.

 

We zijn in januari weer een weekje naar Cambodja geweest.

 

 

I am so happy to see you!
I missed you very much !
Nieuw dit jaar was : Can I give you a kiss ???

Het was leuk om iedereen terug te zien na 6 maanden, we beginnen echt een band te krijgen met de mensen en vooral ook met de kinderen van het dorp. De kinderen beginnen, dank zij onze English teacher Mr Penhky, beter Engels te spreken en we hoorden zinnetjes als : I am so happy to see you of I missed you very much ! Nieuw dit jaar was : can I give you a kiss ???

We zagen dat de klasjes er wat ordelijker bij liggen dan vroeger en dat er goed gewerkt wordt in de Engelse les. We vergaderden een paar keer met de onderwijzers en met de directie en we vroegen wat tot nu toe nog hun grootste problemen waren bij het lesgeven. Het is duidelijk dat het niveau van het onderwijs in Cambodja heel laag is.

Dit jaar ondervond de school minder hinder van de overstromingen door de werken die we reeds deden op de speelplaats. Maar dit is nog niet voldoende, daarom beslisten we om verhoogde paden te leggen in cement zodat de kinderen bij overstromingen van het ene lokaal naar het andere en naar de straat kunnen lopen,  zonder natte voetjes te krijgen !

Overstroming in het dorp

 

 

 

Toen we in november 2014 naar Cambodja gingen waren de regens net voorbij, maar ze hadden lelijk huis gehouden… Heel veel wegen, huizen, zelfs dorpen waren overstroomd. ook voor ons betekende dit problemen om al het materiaal dat we meebrachten in het dorp te krijgen. Ook de speelplaats van ons schooltje was helemaal overstroomd. daarom hebben we afgesproken om in de toekomst infrastructuurwerken te doen zodat dit niet meer kan gebeuren.

Bezoek van 3 psychologes tijdens hun rondreis in ZO-Azië

September 2014: Onze vier dagen in Rong Vean (Cambodja) beschrijven is geen gemakkelijke opgave. Er is zo veel gebeurd in die paar dagen, we hebben zo veel mensen ontmoet, zo veel gesprekken gevoerd en zo veel mooie momenten in ons opgenomen. Toch zal ik hier proberen om voor de mensen thuis een zo accuraat mogelijk beeld te schetsen van wie we zijn, wat we precies hebben gedaan in dit kleine dorpje, en vooral van wat het algemene project ‘Hope for the Children’ inhoudt en verbetert aan de situatie van de mensen daar. Dit vrij onbekende project verdient volgens mij veel meer aandacht en ik hoop om via dit verslag toch een kleine bijdrage te kunnen leveren en de thuisblijvers warm te maken om zich op de één of andere manier toch ook te engageren voor de mensen in Rong Vean.

lees hier het volledige verslag van Lise Tack, Ellen Boudry en Ine Demeester.

Ze hebben prachtig werk verricht in het schooltje : Engelse les gegeven en ook heel veel gespeeld met en geleerd aan de jongere kindjes. Dank je wel !

Juli 2014: bezoek van familie Haerens aan Rong Vean

 

Hieronder vind je het verslagje van het bezoek van Laja, Rana Rik en Gina , die tijdens een rondreis in Zuid Oost Azië even de tijd namen om langs te gaan in het dorp :

Een blitzbezoek…. zo kan je ons bezoek aan het schooltje in Rong Vean wel noemen…
We waren op de hoogte van het bestaan van een schooltje in Rong Vean in Cambodja dat gesponsord werd vanuit België, maar hadden nooit gedacht dat we dit project effectief zouden bezoeken tijdens onze geplande Vietnam-Cambodja-reis in de maand juli 2014.
Dokter Thierry Dalewyn nam samen met ons het programma eens door en we vonden een oplossing om, mits een kleine aanpassing van ons reeds goed gevuld programma, nog even een bezoekje te gaan brengen aan dit schooltje.
We ontmoetten onze gids en chauffeur van dienst voor die dag in Siem Riep. Deze supervriendelijke man kende het dorp niet , het staat ook niet op de landkaart, maar we stopten nu en dan onderweg om de weg te vragen naar deze veraf gelegen plaats die we uiteindelijk bereikten na zo’n 2 uren rijden over hobbelige en zanderige wegen. In het dorpje werden we afgehaald door 2 jongens op een motorfiets die ons naar de exacte locatie brachten.

We reden het terrein op waar we verwelkomd werden door Sinthay Neb en de directeur van het schooltje, zijn vrouw en een aantal leerkrachten.
Op het terrein stonden 2 gebouwen, dit waren de klaslokalen.
Het was heel erg stil en rustig in de klaslokalen want de kinderen waren op dat moment intensief bezig met het afleggen van hun examen Engels. Het was de eerste keer dat er een dergelijk examen werd afgenomen en de leerlingen waren speciaal op zondag naar school gekomen om op hun vrije dag hun examen af te leggen omdat ze wisten dat er op die dag bezoekers uit België zouden langskomen.
Ik kreeg kippenvel en tranen in mijn ogen bij het zien van deze rustige, beleefde en uiterste voorname kinderen uitgedost in hun mooie schooluniformen.
Het was de bedoeling om eerst langs te gaan bij de leerlingen van de lagere graad en nadien naar de leerlingen van de hogere graad omdat zij reeds een betere kennis hadden van het Engels.
De kinderen uit de eerste graad waren ontzettend benieuwd en geïnteresseerd en bleven maar vragen stellen. Daarna gingen we langs bij de leerlingen van de hogere graad en ondertussen was het bijna middag. De ouders kwamen reeds aan om hun kinderen te komen ophalen en het was een mooi om te zien hoe de ouders aan de tralies stonden om te kijken naar hun kind. We gingen daarna ook nog eens langs bij de kleuters.
Nadien ging ik nog eens langs bij mensen die medische problemen hadden.
Ik ben verpleegster van opleiding en dokter Thierry had me achtergrondinformatie gegeven en medicatie meegegeven voor mensen die nood hadden aan specifieke medicamenten. Thierry had me eveneens nagevraagd om te informeren of de medicatie die hij opstartte bij zijn vorig bezoek had geholpen.

Ondertussen zaten Rana en Laja op een grote mat te spelen met een 30-tal van de jongste kinderen.
Er werd extra uitleg gegeven i.v.m. het speelgoed dat Katrien (mede-oprichter van het project) had aangekocht voor de kinderen bij haar vorig bezoek. Ze vroegen eveneens of de gebroken tamboerijn nog kon hersteld worden.

Mijn man was ondertussen een kijkje gaan nemen in de bibliotheek en nam hier en daar foto’s.
Ondertussen was het middag geworden en kregen de leerlingen een koek, we waren geboeid door de manier waarop ze deze in ontvangst namen, ze deden dit met een dankbare gebogen groet.
Nadien was er nog even tijd om op een spontane en ontspannen manier in contact te treden met deze heel aanhankelijke en lieve kinderen die graag fotogeniek mee op de foto gingen.
Daarna brachten we een bezoekje aan het speelpleintje dat gesponsord werd door het Comité Miss België
Ondertussen was de tijd aangebroken om afscheid te nemen.
Jammer dat we maar zo’n korte tijd daar konden blijven maar de hartelijkheid, de spontaniteit, de dankbaarheid en de echtheid van deze gemeenschap zal ons altijd bij blijven.

Bedankt omdat we bij jullie mochten langskomen, we zijn blij dat we jullie en jullie schooltje mochten leren kennen.
Een grote proficiat voor jullie inzet en jullie realisatie, jullie mogen er echt fier op zijn !

Bedankt aan de familie Haerens om de moeite te doen zo een grote omweg te maken en het dorp te bezoeken !

Op stap met de kinderen!

 

Het was al een tijdje dat het idee broedde om de kinderen van grade 8-9 eens mee te nemen op een 2-daagse schoolreis naar Siem Reap en Angkor Wat, de nationale trots van Cambodja. de kinderen leren zoveel over deze tempels, maar kregen nog nooit de kans om er naartoe te gaan. Ook veel mensen uit ons dorp kregen nog nooit de kans om deze ruïnes te bezoeken.

Deze trip hadden we de eerste dag dat we in Cambodja aankwamen grondig voorbereid : het was een tweedaagse trip dus moesten we een verblijf zoeken voor onze leerlingen. We zochten ook een ziekenhuis, een hotel, een universiteit en een restaurantschool waar we onze leerlingen konden mee naartoe nemen. Het doel was om hen enkele mogelijkheden te tonen van latere werkplaatsen,

en hen ook te doen inzien dat studeren belangrijk is, waaronder ook de Engelse taal . Deze 2-daagse is heel goed meegevallen, en we plannen om dit elke 2 jaar te doen.