Juli 2014: bezoek van familie Haerens aan Rong Vean

 

Hieronder vind je het verslagje van het bezoek van Laja, Rana Rik en Gina , die tijdens een rondreis in Zuid Oost Azië even de tijd namen om langs te gaan in het dorp :

Een blitzbezoek…. zo kan je ons bezoek aan het schooltje in Rong Vean wel noemen…
We waren op de hoogte van het bestaan van een schooltje in Rong Vean in Cambodja dat gesponsord werd vanuit België, maar hadden nooit gedacht dat we dit project effectief zouden bezoeken tijdens onze geplande Vietnam-Cambodja-reis in de maand juli 2014.
Dokter Thierry Dalewyn nam samen met ons het programma eens door en we vonden een oplossing om, mits een kleine aanpassing van ons reeds goed gevuld programma, nog even een bezoekje te gaan brengen aan dit schooltje.
We ontmoetten onze gids en chauffeur van dienst voor die dag in Siem Riep. Deze supervriendelijke man kende het dorp niet , het staat ook niet op de landkaart, maar we stopten nu en dan onderweg om de weg te vragen naar deze veraf gelegen plaats die we uiteindelijk bereikten na zo’n 2 uren rijden over hobbelige en zanderige wegen. In het dorpje werden we afgehaald door 2 jongens op een motorfiets die ons naar de exacte locatie brachten.

We reden het terrein op waar we verwelkomd werden door Sinthay Neb en de directeur van het schooltje, zijn vrouw en een aantal leerkrachten.
Op het terrein stonden 2 gebouwen, dit waren de klaslokalen.
Het was heel erg stil en rustig in de klaslokalen want de kinderen waren op dat moment intensief bezig met het afleggen van hun examen Engels. Het was de eerste keer dat er een dergelijk examen werd afgenomen en de leerlingen waren speciaal op zondag naar school gekomen om op hun vrije dag hun examen af te leggen omdat ze wisten dat er op die dag bezoekers uit België zouden langskomen.
Ik kreeg kippenvel en tranen in mijn ogen bij het zien van deze rustige, beleefde en uiterste voorname kinderen uitgedost in hun mooie schooluniformen.
Het was de bedoeling om eerst langs te gaan bij de leerlingen van de lagere graad en nadien naar de leerlingen van de hogere graad omdat zij reeds een betere kennis hadden van het Engels.
De kinderen uit de eerste graad waren ontzettend benieuwd en geïnteresseerd en bleven maar vragen stellen. Daarna gingen we langs bij de leerlingen van de hogere graad en ondertussen was het bijna middag. De ouders kwamen reeds aan om hun kinderen te komen ophalen en het was een mooi om te zien hoe de ouders aan de tralies stonden om te kijken naar hun kind. We gingen daarna ook nog eens langs bij de kleuters.
Nadien ging ik nog eens langs bij mensen die medische problemen hadden.
Ik ben verpleegster van opleiding en dokter Thierry had me achtergrondinformatie gegeven en medicatie meegegeven voor mensen die nood hadden aan specifieke medicamenten. Thierry had me eveneens nagevraagd om te informeren of de medicatie die hij opstartte bij zijn vorig bezoek had geholpen.

Ondertussen zaten Rana en Laja op een grote mat te spelen met een 30-tal van de jongste kinderen.
Er werd extra uitleg gegeven i.v.m. het speelgoed dat Katrien (mede-oprichter van het project) had aangekocht voor de kinderen bij haar vorig bezoek. Ze vroegen eveneens of de gebroken tamboerijn nog kon hersteld worden.

Mijn man was ondertussen een kijkje gaan nemen in de bibliotheek en nam hier en daar foto’s.
Ondertussen was het middag geworden en kregen de leerlingen een koek, we waren geboeid door de manier waarop ze deze in ontvangst namen, ze deden dit met een dankbare gebogen groet.
Nadien was er nog even tijd om op een spontane en ontspannen manier in contact te treden met deze heel aanhankelijke en lieve kinderen die graag fotogeniek mee op de foto gingen.
Daarna brachten we een bezoekje aan het speelpleintje dat gesponsord werd door het Comité Miss België
Ondertussen was de tijd aangebroken om afscheid te nemen.
Jammer dat we maar zo’n korte tijd daar konden blijven maar de hartelijkheid, de spontaniteit, de dankbaarheid en de echtheid van deze gemeenschap zal ons altijd bij blijven.

Bedankt omdat we bij jullie mochten langskomen, we zijn blij dat we jullie en jullie schooltje mochten leren kennen.
Een grote proficiat voor jullie inzet en jullie realisatie, jullie mogen er echt fier op zijn !

Bedankt aan de familie Haerens om de moeite te doen zo een grote omweg te maken en het dorp te bezoeken !