We waren heel actief gedurende de winter

Nieuwsbrief april 2017

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja.

Er is in het voorjaar heel veel gebeurd rond ons project Hope For The Children in Cambodja, we zijn heel actief bezig en daarom willen we jullie opnieuw een nieuwsbrief sturen.

Heel belangrijk is dat we in januari van onze tijdelijke vereniging een vzw gemaakt hebben. Dit omdat we de organisatie in een wettelijk kader willen gieten en dat we meer transparantie willen geven aan de sponsors. Hierbij vinden jullie dan ook het verslag van de eerste algemene vergadering die doorging in februari ll. We zijn met 9 mensen die zich actief willen inzetten voor het project : Thierry Dalewyn, Katrien Vandenbossche, Geert Opsomer, Carlos Christiaens, Claudine Bracke, Ingrid Leroy, Katrien Demedts, Lieselot Dalewyn en Petra Swyngedouw. Dank aan iedereen voor het geloof in ons project !

In het najaar 2016 en in de eerste maanden van dit jaar zijn er voortdurend stages geweest in het dorp : studentes orthopedie en geneeskundestudenten van Ugent. De evaluaties waren zeer positief. Onze meisjes, trainees, Kim Lay en Hien Sayuon deden het zeer goed, ze spreken nu echt al goed Engels en ze waren de lokale aanspreekpunten voor alle bezoekers. We hebben beslist om hen terug hun studies te laten opnemen nu. We geven hen de kans om 3 maanden privéonderwijs te laten lopen in Phnom Penh zodat ze op een goed voorbereide manier hun Grade 12 examen kunnen passeren.

Hope For The Children

3 studentes HoGent

 

Hope For The Children

3 trainees

 

In maart laatstleden is Thierry opnieuw op werkbezoek geweest naar Cambodja. Op een week tijd heeft hij heel wat kunnen realiseren. Eerst en vooral had hij een interessant bezoek aan de verantwoordelijke van Enfants du Mekong in Sisiphon. Deze organisatie heeft zeer veel ervaring in onderwijs in Cambodja, ook in opvang en begeleiding van kinderen. Hun visie gaf ons enorm veel ideeën om onze werking aan te passen voor de toekomst.

 

 

Daar het verblijfshuis van de kinderen die hoger onderwijs volgen in Phnom Srok te klein zal zijn volgend jaar omdat er 15 studenten bijkomen, zijn we van plan, met de steun van Miss België en hopelijk ook van de provincie West-Vlaanderen een nieuw verblijfshuis te bouwen en eventueel ook enkele klassen. Daarvoor hebben we grond nodig en Thierry is erin geslaagd voor een redelijk bedrag een stuk grond te kopen. Het gaat om een mooi stuk grond van 1.200 m2 waar we op termijn 3 verblijfshuizen zouden willen bouwen, elk voor 15 kinderen. Zo gaan die kinderen betere studiemogelijkheden hebben. Daarnaast zouden we willen 3 klasjes bouwen om privéonderwijs te kunnen geven. Privélessen worden sowieso al gegeven maar we denken als we dit zelf kunnen organiseren, we meer controle zullen hebben over de kwaliteit.

Nieuw stuk grond waar we 3 verblijfshuizen zullen op bouwen

 

Buitenlanders kunnen wettelijk niets kopen of bouwen in Cambodja, daarom hebben we nu ook in Cambodja een lokale NGO opgericht, met inspraak van de verschillende groepen van de gemeenschap. Hiermee kunnen we onze activiteiten verder uitbouwen op een structurele basis.

 

Door toeval is Thierry gebotst op een Cambodjaan, Mr Sameth, die geïnteresseerd is in een job bij Hope For The Children. Onze vroegere Engelse leraar Mr Penghky werkt niet meer voor ons, omdat hij opnieuw bij zijn familie en ondertussen vrouw en kindje wil gaan wonen ver van het dorp. Mr Sameth heeft een master in English én in Law behaald in de universiteit van Phnom Penh en spreekt dus vloeiend Engels. We hebben hem aangenomen om deeltijds voor ons te werken om Engelse les te geven, de studies van de kinderen op te volgen, stagiairs op te vangen en te begeleiden enz.

Thierry en Mr Sameth

Zoals elk jaar is er weer een sobere maaltijd georganiseerd in de Stedelijke Basisschool Guido Gezelle te Waregem. De hele school bevolking at boterhammetjes ipv een warme maaltijd, dit alles ten voordele van Rong Vean. Diezelfde dag kregen alle kinderen van 1e kleuter tot 6e leerjaar een uiteenzetting van Juf Katrien over de vorderingen in het dorp, dit aan de hand van een powerpoint. Een leerlinge van onze school is in het krokusverlof met haar ouders naar ons dorp geweest en heeft ook de hele dag haar verhaal gedaan voor de kinderen.

 

We zijn ook heel blij te kunnen melden dat we erkend zijn door de stad Waregem als Noord-Zuid organisatie. Dit toont dat er vertrouwen is in onze werking en we kunnen ook jaarlijks rekenen op een subsidie. Bedankt hiervoor !

 

Sinds kort zijn er ook 2 nieuwe leerkrachten in onze school in Rong Vean. Die werden aangesteld door het ministerie van onderwijs in Cambodja. We zijn blij hiervoor want de kleuterleidster had er geruime tijd geleden voor gekozen om in een grote stad te gaan werken en er werd niemand anders aangesteld in haar plaats. Het gaat om 2 jonge mensen en die zullen ongetwijfeld een frisse wind brengen in de school !

Bedankt aan iedereen die ons project een warm hart toewenst,

Thierry en Katrien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 5 =