Nieuwsbrief oktober 2016
Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja,

Jullie hebben een tijdje niets meer van ons gehoord, maar achter de schermen is er veel werk verricht. Met deze nieuwsbrief willen we jullie wat laten meegenieten van de positieve evolutie van ons project.

 • In juni zijn Thierry en Claudine, samen met de huidige Miss België, Lenty Frans, op bezoek geweest naar Rong Vean. Voor Miss België was dit een werkbezoek want de organisatie is een belangrijke sponsor van ons project. Door hen zijn we een guesthouse aan het bouwen, dat nu zo goed als klaar zou moeten zijn. Tijdens dit werkbezoek kon Lenty deelnemen aan alle aspecten van ons project. In Phnom Shrok ( stad waar onze hoger middelbaar studenten studeren en verblijven ) was ze getuige van de goede vooruitgang van onze studenten. De Belgische delegatie werd door de studenten onthaald met een lekkere zelfbereide maaltijd.  Samen bezochten ze ook de boeddhistische tempel waar een monnik woont die Engelse les geeft aan onze kinderen. In ons dorp werd Lenty hartelijk onthaald door onze kinderen en de dorpelingen. Samen hielpen ze bij het opstarten van de bouw van het huis en zo werd de opening van de bouw officieel. Lenty genoot ook van onze rivier om een verfrissend zwem en speelmoment te hebben met de kids. Een schitterend avondfeestje in het dorp met als verrassing 40 kleinde kindjes met een Miss kroontje op, sloot dit zeer geslaagd bezoek af.

  Je kan hier het verslag lezen van Miss België Lenty Frans, haar impressies na dit bezoek.

 • Eind juli is Lise, één van de drie psychologen die in 2014 een tweetal weken in ons dorp verbleven, met haar familie terug naar Rong Vean geweest. Het was voor allen een ongelooflijke ervaring, maar ook voor ons was dit bezoek interessant. Lise kon in die 2 jaar een heel positieve evolutie zien en heeft ons daar nauwkeurig over gebriefd, op educatief, sociaal en commercieel vlak zowel over wat positief of negatief was. Lees hier haar verslag!
 •  Zoals jullie hierboven al lazen zijn we, met de steun van Miss België, een guesthouse aan het bouwen in het dorp. De bedoeling is, om op termijn, enkele van onze kinderen in dit guesthouse te werk te stellen, en op deze manier het plattelandstoerisme wat aan te trekken. We willen enkele leerlingen opleiden om toeristen te ontvangen ( in het Engels ) een guesthouse te onderhouden, te koken, het lokaal toerisme wat te promoten. Daarvoor zijn we reeds in contact met een hotel in Siem Reap dat ons daarbij kan helpen.De bouw van het guesthouse is gestart in juni en is nu al heel ver gevorderd. Aan de hand van de foto’s kan je de evolutie zien. Bouwen van op afstand is helemaal niet evident… gelukkig konden we beroep doen op enkele mensen om dit tot een goed einde te brengen ! Dank aan arch. Stan Vandendriessche die het huis ontwierp, aan Piet Demey, een dokter en medestudent van Thierry die in Phnom Penh woont en last but not least aan Sinthay, onze lokale medewerker, die reeds vele keren de verplaatsing van 8 uur maakte van Phnom Penh naar  Rong Vean, om ons te helpen bij de coördinatie van de werken.
 • Wij hebben in mei de vraag gekregen van HoGent ( hogeschool in Gent ) of er een mogelijkheid was om 3 studentes Orthopedagogie naar ons dorp te sturen, en dit voor drie maanden. Na enkele vergaderingen is de kogel door de kerk en gaan er drie meisjes Tatjana, Ine en Florence naar Rong Vean.Elk van de meisjes heeft een individueel stageplan :
  1. onderwijs, sport en spel en toerisme
  2. studenten middelbaar onderwijs coachen en bibliotheek organiseren
  3. Sociaal, medisch en gehandicaptenzorg + organisatie guesthouse.

  De meisjes zullen een Belgische mentor van ons project krijgen en van hen wordt dan verwacht dat ze ons wekelijks briefen.
  Dit is een unieke kans voor het dorp, daar de meisjes daar een lange periode verblijven.

 • Thierry is nu ook nog in onderhandeling met Ugent om enkele studenten geneeskunde die in een ziekenhuis in Siem Reap werken, af en toe ook in Rong Vean te laten werken. Die studenten zijn in ieder geval heel enthousiast om dit te doen want ze organiseren al een benefiet tvv ons dorp.
 • Ondertussen is Thierry reeds 2 maal een week naar Rong Vean geweest om vooral de bouwwerken op te volgen en ook om gesprekken te hebben met de grade 11 en 12 studentes ivm hun verdere studies en loopbaanmogelijkheden.
 • We hebben nu ook beslist om 3 meisjes uit ons dorp gedurende een jaar voor ons te laten werken in verschillende jobs : 1 meisje zal constant in de kleuterklas werken. In eerste instantie 3 maanden met de studentes orthopedagogie en hopelijk lukt het dan om de klas verder te runnen. De 2 andere meisjes zullen permanent bij de studentes zijn en na nieuwjaar ook bij de geneeskundestudenten. We denken dat deze samenwerking voor beide partijen zeer waardevol kan zijn. We hopen dan ook om een paar mensen te kunnen opleiden om het guesthouse te kunnen leiden, maar we zijn nog helemaal zo ver niet ! Daarom ging Thierry ook in Siem Reap naar 2 Engelse privéscholen en hotelscholen om een samenwerkingsverband te zoeken met hen en onze studenten.
Hope For The Children

Meisjes die voor ons werken

Om te eindigen willen we iedereen, en in het speciaal onze gulle sponsors danken voor het geloof in ons en ons project !
Rong Vean dankt jullie.

Thierry en Katrien