Hope for the Children van eigen bodem!

Niets stemt ons gelukkiger dan een succesverhaal uit ons dorp! Saiyuon en Phollin zijn de eerste ideale voorbeelden van de resultaten die we boeken met ons werk in Rong Vean en nu is er ook Srey Thieng ! We kennen haar al sinds we onze eerste stappen zetten in Rong Vean, nu ongeveer acht jaar geleden. Het was meteen duidelijk dat ze heel wat in haar mars heeft. Bij elk bezoek probeerde ze om een gesprek met ons aan te knopen en twee à drie jaar later lukte het al om een duidelijke conversatie in het Engels te voeren.
Srey Thieng is een van de weinige leerlingen in het district die met glans geslaagd zijn voor het ‘ingangsexamen onderwijzer’ en het leverde haar een schoolbeurs van de overheid op. Met zo’n diploma op zak is ze zeker van een levenslange betaalde job en wordt ze een van de schakels in de groep studenten die ons werk zullen verderzetten … Zij is het levendige bewijs dat studeren een ticket biedt voor een beter leven en dat het je de kans geef om je lot in eigen handen te nemen. Door haar kennis door te geven, zal ook zij op haar beurt Hope en kansen geven aan The Children van de volgende generatie.

Hope For The Children
Hope For The Children

Een portret van Srey Thieng

Srey Thieng is een charmante jonge vrouw van 19 jaar. Ze groeide op in een arm gezin in Rong Vean en heeft nog een zusje van 13 jaar dat momenteel les volgt in grade 9 en bij haar grootouders en tante woont. Zoals zovele mensen uit het dorp werken haar ouders in Thailand als bouwvakker om ‘rijst’ op de plank te brengen. Dat betekent dat ze gedurende maanden weg zijn van huis en slechts twee à drie keer per jaar naar hun gezin terugkeren.

Srey Thieng is leergierig en zeer gedreven. Elke gelegenheid waarbij ze haar kennis en skills verder kan uitbreiden pakt ze gretig aan.. Na het behalen van haar middelbaar diploma sleepte ze een scholarship in de wacht. Om dat te verzilveren en de opleiding ‘leerkracht lager onderwijs’ te volgen, moest ze haar geliefde, groene dorp Rong Vean verlaten en verhuizen naar de provincie Battambang. Dat is drie uren rijden met de scooter.
Inmiddels heeft ze twee van de vier jaar opleiding afgerond. Haar lievelingsvakken zijn Engels en Kunst & Cultuur. Ze voelt zich goed in de groep die 25 leerlingen telt en verblijft in een pension. Enkel tijdens de vakantieperiodes komt ze terug naar huis.
Elke morgen moet Srey Thieng om 5 uur uit de veren. De lessen starten al om 7 uur en lopen tot 11 uur. In de namiddag hebben de studenten vrij. Srey Thieng is een bezige bij en vult die tijd graag in met het uitvoeren van allerlei schooltaken. Ze houdt ervan om zich te verder verdiepen in het lesmateriaal dat ze die voormiddag kreeg. Ook koken vindt ze leuk. Soup of fish ,fry fish and beef is haar lievelingsgerecht.

Tijdens de lockdown keerde Srey Thieng terug naar Rong Veang en kreeg ze online les via Google meeting.
Na een inloopperiode van twee à drie jaar in een school in een naburig dorp wil Srey Thieng graag les geven in de lagere school van Rong Vean. Maar haar grote droom is om verder te studeren en een masterdiploma te behalen waarmee ze les kan geven in high school (het middelbaar onderwijs).
Ze vindt het super belangrijk dat de kinderen in het dorp en vooral hun ouders overtuigd worden van het belang van onderwijs.

Hope For The Children