Hanne en Elise, studenten secundair onderwijs, waren van 31 januari tot einde maart als stagiaires aan de slag

Elise vat de impact van Hope for the Children samen in dit mooie statement: ‘Rong Vean is zo enorm veel gegroeid door het project! De studenten hier spreken ook zoveel beter Engels. Je ziet gewoon de dankbaarheid van de dorpsbewoners in hun ogen. Ze zijn zo gelukkig dat het project naar hun dorp is gekomen!’

Hanne en Elise, beiden student lager onderwijs aan de VIVES school in Torhout, werden al van bij aankomst in het dorp overspoeld door een scala van impressies. Out (de gastvrouw van het Guesthouse) verwelkomde hen hartelijk en de kinderen stonden hen op te wachten met een onbevangen ‘vragenvuur’ (How old are you? Do you have a boyfriend…. ) en een smile van oor tot oor.
Van Soun en Marie die daar ondertussen al twee weken verbleven, kregen zij meteen een rondleiding in het Guesthouse. Ze waren onder de indruk van de infrastructuur en het comfort. Echte luxe, noemen ze het zelfs!
Samen gaven ze Engelse les aan Grade 7 en 8, (5e en 6e leerjaar) maar ze lieten ook hun andere skills niet onbenut: Elise leerde de vrouwen van het dorp naaien, haken, kussens maken en kledij herstellen. De naaimachine heeft voor hen nu geen geheimen meer. Hanne hielp Soun en/of Marie bij de extra zorg voor Ming en Thai.
Per week werden twee dagen besteed aan leerlingenbegeleiding in de Public School in Phnom Srok. Daar ontdekten Hanne en Elise tot hun verbazing dat alle leerlingen extra lessen nemen tegen betaling en dat dat de normale gang van zaken is. Dat zorgt ervoor dat ze na die ‘Part-time Classes’, die vaak tot 20u duren, nog weinig tijd over hebben om andere (rand)activiteiten te doen zoals bijvoorbeeld de lokalen schilderen of genieten van een verwenavond. Ze vroegen zelfs aan Hanne en Elise om hen ’s avonds laat nog extra Engelse les te geven. Dat kan tellen als inzet en motivatie!
Door de coronacrisis moesten helaas ook Hanne en Elise vervroegd terugkeren naar België. Het vertrek ging gepaard met opluchting omdat de geboekte vlucht uiteindelijk niet geannuleerd werd, maar ook met traantjes omdat ze Rong Vean moesten achterlaten. Het warme en hartelijke afscheidsfeest ‘op zijn Rong Vean’s’ maakte het afscheid er niet gemakkelijker op …